PARAS SÄHKÖSOPIMUS

 

Kun etsit uutta sähkösopimusta, on otettava huomioon monia asioita. Sinun on tutustuttava eri vaihtoehtoihin ja vertailtava sähköntoimittajia ja päätettävä, mikä on sinulle tärkeintä. Kaikista ensin on hyvä etsiä viimeisin sähkölasku ja tutustua siihen. Sähkölaskusta voidaan katsoa sähkön hinta, sähkön kulutus ja minä vuorokauden aikoina olet käyttänyt sähköä.

Hinta ratkaisee

On selvää, että hinta tulee olemaan tärkeä tekijä. Niinpä sähkön kilpailuttaminen on hyvä vaihtoehto. Sähkölaskussa on yleensä myös kaksi toimijaa: sähkön tuottaja ja sähkön siirtäjä. Sähkön siirto on kaupunkikohtaista ja sitä ei voida kilpailuttaa, mutta sähkön tuottajan voi kilpailuttaa ja se onkin suositeltavaa. Mutta sähkösopimuksen valinnassa voi olla muitakin huomioon otettavia tekijöitä kuten esimerkiksi asiakaspalvelun saavutettavuus ja miellyttävyys tai sähkösopimuksen nopea vaihtaminen.

 

Monet sähköntoimittajat tarjoavat alennuksia asiakkaille, jotka tekevät pitkäaikaisia ​​sopimuksia. Lisäksi eri jäsenliitot ja osuuskaupat saattavat myös tarjota uusille asiakkaille erilaisia etuja ja alennuksia. Kannattaa siis kartoittaa, mistä voi saada alennuksia ja muita etuja.

 

Sopimuksen kesto vaihtelee ja sen irtisanominen

Sähkösopimuksissa on mahdollista hankkia määräaikainen tai vakituinen sopimus. Määräaikainen sopimus tarkoittaa, että sopimus on voimassa tietyn ajan esimerkiksi 12 kk. Tällöin sopimusta ei myöskään voi välttämättä irtisanoa kovinkaan helposti. Vakituinen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka voi irtisanoa, milloin tahansa irtisanomisajan puitteissa. Määräaikaisissa sopimuksissa hinta voi olla alempi, koska sähköyhtiöt haluavat sitouttaa asiakkaan pidemmäksi aikaa heille. Sopimuksen tarkat ehdot kannattaa aina tarkistaa ennen sopimuksen hyväksymistä ja tällöin on syytä tarkistaa myös irtisanomisajat.

 

Vuosihinta ja sähkön kilpailuttaminen

Sähkösopimuksessa kannattaa ottaa huomioon vuosittainen sähkönkulutus ja vuosihinta. Lisäksi aina kannattaa vertailla sähkön hintoja eri palveluntarjoajilta. Jos itse ei jaksa tai ei ole aikaa kilpailuttaa, niin kannattaa käyttää sähkön kilpailutuspalveluita, joita on ilmaisena internetissä. Tarvitset vain sähkölaskun, jonka avulla pääset kilpailuttamaan eri sähköyhtiöitä.

 

Vihreä ja uusiutuva energia

Jos olet huolissasi ympäristövaikutuksista, sinun on harkittava, kuinka vihreää käyttämäsi energia on. Vihreä energia on energiaa, joka tuotetaan tavalla, joka minimoi ympäristövaikutukset. Se tuotetaan yleensä uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinko-, tuuli- tai vesivoimalla. Jos olet valmis maksamaan enemmän vihreästä energiasta, valitse sähköntoimittaja, joka tarjoaa uusiutuvaa energiaa.

 

Ydinsähkö on ympäristöystävällistä

Ydinvoimalat tuottavat ydinsähköä, mutta siinä on sekä haittoja että hyötyjä. Suomessa on käytössä neljä ydinvoimalayksikköä ja ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli noin 34 % vuonna 2016. Ydinsähkön tuotanto on ilmastoystävällistä – siitä ei synny ilmastonmuutosta vahvistavia päästöjä, joten ydinsähköä käyttävä asiakas osallistuu yhteisiin ilmastotalkoisiin merkittävällä tavalla. Lisäksi ydinvoima on kilpailukykyinen verrattuna moniin muihin energiantuotantomuotoihin. Ydinvoimalla voidaan lisäksi tuottaa tasaisia ja suuria määriä sähköä. Ydinsähköä voidaan lisäksi tuottaa nykyisin polttoaineilla noin 40 %, jotka eivät vaadi kaivostoimintaa. Ydinvoimassa on kuitenkin myös haittapuolia. Ydinvoimaloissa sattuu onnettomuuksia, jotka vaativat ihmishenkiä kerran vuosikymmenessä. Määrä ei tietenkään ole suuri, mutta laajoja alueita voi tällöin mennä elinkelvottomaksi. Ydinvoimalan toiminnasta aiheutuu myös radioaktiivista ydinjätettä, joka täytyy käsitellä todella varoen huomioon ottaen kaikki tarkat säännökset.

 

Valitse tärkeä sähkösopimus vertailemalla eri vaihtoehtoja

 

Sähkö on yksi elämämme tärkeimmistä hyödykkeistä ja ilman sitä on lähes mahdotonta elää. Se on myös yksi kalleimmista hyödykkeistä ja siksi sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on järkevää. Olivatpa sinun perusteet sähköyhtiön valintaan millaiset, valitse se, joka on sinulle kaikista paras ja edullisin. Se ei välttämättä ole sama kuin naapurillasi, mutta kun olet tyytyväinen omaan valintaan ja arvoihisi, sinun on helpompi keskittyä elämässäsi muihin tärkeisiin asioihin.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miksi minun pitäisi verrata energiantoimittajia?

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista kotitalouksista maksaa liikaa energiasta, yleensä siksi, että he eivät ole kilpailuttaneet  sähköntoimittajaa pitkään aikaan, jos koskaan.

Suomessa on voinut kilpailuttaa sähköntoimittajan jo 90-luvulta alkaen. Ainut, mitä ei voi kilpailuttaa on sähkönsiirrosta aiheutuvat kulut. Kuhunkin kiinteistöön (kerrostalo, rivitalo, omakotitalo jne) kun tulee vain yhden sähköyhtiön sähköjohdot. Tämä johdot omistava sähköyhtiö veloittaa sähköenergiamaksun päälle tulevan siirtomaksun.  

Onko saatavilla apua energialaskuihini COVID-19-aikana?
Jos olet huolissasi laskusi maksamisesta, ota yhteyttä jälleenmyyjääsi saadaksesi apua energiavelkasi kanssa. He työskentelevät kanssasi varmistaaksesi, että pysyt yhteydessä. Ne voivat tarjota sinulle tärkeitä tukia, kuten kestäviä maksusuunnitelmia ja pääsyä vaikeusohjelmiin.

Laajensimme odotuksia, joissa energiakauppiaita kehotettiin tukemaan kotitalouksia ja pienyrityksiä. On tärkeää, että otat yhteyttä jälleenmyyjääsi mahdollisimman pian, jotta voit käyttää nyt saatavilla olevia lisätukia

Voitko vaihtaa minut uuteen sopimukseen?

Ei, emme voi vaihtaa sinua uuteen sopimukseen. Tarjoamme kaikki tiedot, joita tarvitset tietoon perustuvan päätöksen tekemiseen, mutta sinun on otettava yhteyttä valitsemasi jälleenmyyjään vaihtaaksesi uuteensopimukseen. Kun olet löytänyt haluamasisopimuksen ja olet valmis vaihtamaan, katso vaihtamisen tarkistuslistamme.

Kun otat yhteyttä uuteen sähköyhtiöösi tehdäksesi sopimuksen heidän kanssaan, he hoitavat loput, mukaan lukien irtisanovat nykyisen sähkösopimuksesi.

Onko sinulla todella kaikki suunnitelmat?
Joo. Tämä voi sisältää suunnitelmia, joissa on erityisehdot, jotka sinun on täytettävä voidaksesi toteuttaa suunnitelman. Jos näin on, suunnitelmatietoasiakirjoissamme luetellaan kaikki jälleenmyyjän määrittämät ehdot.