Mitä tarkoittavat yö- ja päiväsähkö?
Sähkölaskussa on paljon erilaisia asioita, joita kannattaa säännöllisesti tarkastella ja mahdollisesti kilpailuttaa. Lisäksi jokaisen kannattaa myös miettiä, millainen on oma sähköpersoona, jolla tarkoitetaan, että milloin ja minkälaista sähköä eniten käyttää. Yö- ja päiväsähköllä on erilaiset hinnat ja niillä tarkoitetaan karkeasti sitä, että tiettynä aikana sähkö on tietynhintaista. Tämä koskee erityisesti omakotitaloasujia.
Yöllä sähkö on halvempaa kuin päivisin ja tätä sähköä kutsutaan yösähköksi. Yösähkö on tavallinen sähkölämmitteisissä omakotitaloissa. Paikallinen sähköyhtiö määrittelee tarkemmin kellonajat, milloin sähkö on yösähköä ja milloin päiväsähköä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että 22.00 – 7.00 välillä sähkö on yösähköä. Muulla ajalla sähkö on päiväsähköä. Nämä ajat kannattaa aina tarkistaa itse omalta sähköyhtiöltä, sillä niissä voi olla eroavaisuuksia.
Milloin ne ovat kannattavia ja kenelle ne sopivat?
Lähtökohtaisesti suurin osa ihmisistä nukkuvat öisin, ja tällöin sähköä kuluu vähemmän kuin päivällä. Yöllä kuitenkin sähköä kuluu esimerkiksi lämmitykseen omakotitaloasujilla, jos talo on sähkölämmitteinen. Tässä kohdin omakotitaloasujat voivat hieman taktikoida, ja miettiä, olisiko halvempaa lämmittää taloa öisin, jolloin sähkölasku saattaisi olla pienempi. Jos taloa lämmitetään enenmmän yöllä sähkön ollessa edullisempaa, voidaan lämmitystä pitää päivällä pienemmällä.
Lisäksi jos henkilö tekee enemmän asioita yöllä ja on hereillä esimerkiksi vuorotyön ansiosta, niin muutkin sähkölaitteet kuluttavat sähköä. Yösähkön käyttäminen sopii sellaisille henkilöille, jotka asuvat sähkölämmitteisissä omakotitaloissa ja joiden vuorokausirytmi poikkeaa tavallisesta vuorokausirytmistä. Oma sähkönkulutus kannattaa ottaa tarkasteluun, jolloin voidaan miettiä tarkemmin, millaista sähköä kannattaa ostaa. Ensimmäinen askel on tarkastella sähkölaskua, jolloin nähdään, mikä on sähkönkulutus minäkin aikoina vuorokauden aikoina ja kuinka paljon se on vuodessa.
Jos yöllä on käytetty sähköä paljonkin, saattaa sähkölasku pienentyä ottaessa yösähkön käyttöön. Jos sähkön kulutus on vuodessa noin 12 000 kWh tai enemmän, kannattaa miettiä, josko yösähkö tulisi halvemmaksi. Tällöin sähkön kulutuksen täytyy myös painottua yöaikaan. Tavallisimmin yö- ja päiväsähkön vertailut tulevat ajankohtaisiksi omakotitaloasujille, sillä omakotitalot saattavat olla sähkölämmitteisiä. Muissa taloissa on käytössä muut lämmitysmuodot.
USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Miksi minun pitäisi verrata energiantoimittajia?
Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista kotitalouksista maksaa liikaa energiasta, yleensä siksi, että he eivät ole kilpailuttaneet sähköntoimittajaa pitkään aikaan, jos koskaan.
Suomessa on voinut kilpailuttaa sähköntoimittajan jo 90-luvulta alkaen. Ainut, mitä ei voi kilpailuttaa on sähkönsiirrosta aiheutuvat kulut. Kuhunkin kiinteistöön (kerrostalo, rivitalo, omakotitalo jne) kun tulee vain yhden sähköyhtiön sähköjohdot. Tämä johdot omistava sähköyhtiö veloittaa sähköenergiamaksun päälle tulevan siirtomaksun.
Onko saatavilla apua energialaskuihini COVID-19-aikana?
Laajensimme odotuksia, joissa energiakauppiaita kehotettiin tukemaan kotitalouksia ja pienyrityksiä. On tärkeää, että otat yhteyttä jälleenmyyjääsi mahdollisimman pian, jotta voit käyttää nyt saatavilla olevia lisätukia
Voitko vaihtaa minut uuteen sopimukseen?
Ei, emme voi vaihtaa sinua uuteen sopimukseen. Tarjoamme kaikki tiedot, joita tarvitset tietoon perustuvan päätöksen tekemiseen, mutta sinun on otettava yhteyttä valitsemasi jälleenmyyjään vaihtaaksesi uuteensopimukseen. Kun olet löytänyt haluamasisopimuksen ja olet valmis vaihtamaan, katso vaihtamisen tarkistuslistamme.
Kun otat yhteyttä uuteen sähköyhtiöösi tehdäksesi sopimuksen heidän kanssaan, he hoitavat loput, mukaan lukien irtisanovat nykyisen sähkösopimuksesi.