Mitä on pörssisähkö?

 

Pörssisähköksi kutsutaan sähköä, jonka hinta määräytyy reaaliaikaisesti ja sen hinta on kaikille sama. Pörssisähkön hinta määrittyy päivittäin kysynnän ja tarjonnan mukaan Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Pörssisähkösopimuksella maksat sähköstä sen hinnan kehittyessä, eli jos sähköntuotantoa on enemmän kuin sähköä käytetään, maksat siitä vähemmän. Jos sähköntuotantoa on vähemmän kuin sähköä käytetään, maksat enemmän.

 

Tilastollisesti keskimääräistä edullisempaa

Pörssisähkö voi kuulostaa aluksi kalliilta ja vaikealta, mutta todellisuudessa sillä voi yritys tai yksityishenkilö pienentää sähkölaskua; kohdentamalla sähkönkulutuksen edullisemmille tunneille, kuten illalle ja yölle. Päivän jokaisen tunnin sähkön hinta on erikseen kilpailutettu ja hinta on jokaiselle näkyvillä reaaliajassa. Tämä hinnan vaihtelu on pitkällä tähtäimellä kiinteää hintaa kannattavampaa. Hintaa ja omaa sähkönkulutusta tulee kuitenkin jaksaa seurata, jotta pörssisähkö kannattaa. Lisäksi hintojen vertailu eri sähköyhtiöiden välillä on helpompaa, kun kyseessä on pörssisähkö. Ainoa vaihteleva elementti eri sähköfirmojen välillä tässä asiassa on heidän veloittama marginaali ja mahdollinen kuukausimaksu. Itse sähkön hinta pysyy kuitenkin kaikilla samana ja on aina näkyvissä sähköpörssissä.

Pörssisähkö vai SPOT-sähkö?

Pörssisähköä voidaan kutsua myös SPOT-sähköksi. Kummassakin on sama periaate, sähkön hinta määräytyy tunneittain Pohjoismaalaisen sähköpörssin hinnan perusteella.

Sähkölasku

Mistä sähkölaskun hinta muodostuu kuluttajalle? Energiahinta, sähkön siirto, sähkönkulutuksen määrä sekä verot (sähkövero ja arvonlisävero) muodostavat yksittäisen sähkölaskun hinnan. Ostaessasi pörssisähköä voit kohdistaa sähkönkulutuksesi halvimmille tunneille ja laittaa esimerkiksi lämminvesivaraajan yöksi päälle, sillä öisin ja iltaisin sähkön hinta on halvimmillaan vähäisen kysynnän vuoksi. Pörssisähkösopimuksella on mahdollista itse vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen, sillä omaa sähkönkulutustaan voi ajoittaa halvemmille tunneille.

 

Pörssisähkön hinnan määräytyminen

Pörssisähkön energiahinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin ilmoittamasta Suomen hinta-alueen hinnasta. Tuntihintaan lisätään aina silloinen voimassa oleva arvonlisävero sekä marginaali. Pörssisähkösopimus on hyvä valinta silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee laskuun esimerkiksi vesitilanteen nopeissa muutoksissa. On kuitenkin huomioitava, että pörssisähkön hinnat reagoivat ensimmäisinä ylöspäin. Pörssisähkön hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Kun kysyntää on paljon, myös sähkön hinta nousee. Esimerkiksi sääolosuhteet, globaali taloudellinen tilanne sekä voimalaitosten huoltokatkot voivat myös vaikuttaa sähkön hintaan. Pörssisähkösopimuksella saat sähkösi markkinahintaan ja valmiiksi kilpailutettuna.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miksi minun pitäisi verrata energiantoimittajia?

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista kotitalouksista maksaa liikaa energiasta, yleensä siksi, että he eivät ole kilpailuttaneet  sähköntoimittajaa pitkään aikaan, jos koskaan.

Suomessa on voinut kilpailuttaa sähköntoimittajan jo 90-luvulta alkaen. Ainut, mitä ei voi kilpailuttaa on sähkönsiirrosta aiheutuvat kulut. Kuhunkin kiinteistöön (kerrostalo, rivitalo, omakotitalo jne) kun tulee vain yhden sähköyhtiön sähköjohdot. Tämä johdot omistava sähköyhtiö veloittaa sähköenergiamaksun päälle tulevan siirtomaksun.  

Onko saatavilla apua energialaskuihini COVID-19-aikana?
Jos olet huolissasi laskusi maksamisesta, ota yhteyttä jälleenmyyjääsi saadaksesi apua energiavelkasi kanssa. He työskentelevät kanssasi varmistaaksesi, että pysyt yhteydessä. Ne voivat tarjota sinulle tärkeitä tukia, kuten kestäviä maksusuunnitelmia ja pääsyä vaikeusohjelmiin.

Laajensimme odotuksia, joissa energiakauppiaita kehotettiin tukemaan kotitalouksia ja pienyrityksiä. On tärkeää, että otat yhteyttä jälleenmyyjääsi mahdollisimman pian, jotta voit käyttää nyt saatavilla olevia lisätukia

Voitko vaihtaa minut uuteen sopimukseen?

Ei, emme voi vaihtaa sinua uuteen sopimukseen. Tarjoamme kaikki tiedot, joita tarvitset tietoon perustuvan päätöksen tekemiseen, mutta sinun on otettava yhteyttä valitsemasi jälleenmyyjään vaihtaaksesi uuteensopimukseen. Kun olet löytänyt haluamasisopimuksen ja olet valmis vaihtamaan, katso vaihtamisen tarkistuslistamme.

Kun otat yhteyttä uuteen sähköyhtiöösi tehdäksesi sopimuksen heidän kanssaan, he hoitavat loput, mukaan lukien irtisanovat nykyisen sähkösopimuksesi.

Onko sinulla todella kaikki suunnitelmat?
Joo. Tämä voi sisältää suunnitelmia, joissa on erityisehdot, jotka sinun on täytettävä voidaksesi toteuttaa suunnitelman. Jos näin on, suunnitelmatietoasiakirjoissamme luetellaan kaikki jälleenmyyjän määrittämät ehdot.