Sähkön hinta muodostuu useista komponenteista tai ominaisuuksista miten haluat itse sen määrittää mutta kuitenkin sähkön hinta on siis yhteenlaskettu seuraavista asioista: Vero (ALV 24% ja Sähkövero 30-50%), Siirto jopa 70% ja Energia 30%. Emme pysty vaikuttamaan sähkön siirtoon muutakuin muuttamalla pois kalliimman yhtiön alueelta, mutta voimme pudottaa kuitenkin energian osuuden kilpailuttamalla sähkösopimuksen. Sähkön hinta itsessää muodostuu sähköpörssistä jossa siis sähköntuottajat hakevat tuottamallensa sähkölleen parasta hintaa. Sähkö on talvella yleisesti kalliimpaa koska sähkö tarvitaan tällöin enemmän kun siirrymme kesäaikaan sähkön hinta putoaa koska sähkö tarvitaan tällöin vähemmän. Sähkön hinta siis määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Mikäli haluat ostaa pörssisähköä voit lukea aiheesta tästä, pörssisähkö soveltuu ihmisille jotka ovat hinta tietoisia, eli osaavat ajoittaa oman sähkönkulutuksen ajallisesti oikein. Kaikista paras vaihtoehto vaikuttaa omaan sähkö laskuun on tehdä määräaikainen sähkösopimus jolloin hinta on kiinteä tietyn ajan verran eikä voi siis muuttua vaikka markkina tilanne muuttuisi.

Tässä lyhyesti sähkön hinta koostettuna:

Energiahinta

Energiahinnalla tarkoitetaan senttiä C per kilowattitunti, eli siis sähköyhtiön tuottama sähkö tuodaan sinulle jota maksat aina kilowattitunnin kerrallaan.

Kilowattitunti

Kilowattitunti eli kWh on energian mittaamiseen käytetty yksikkö. Energiahinta tai sähkön hinta määräytyy aina käytettyjen kilowattituntien mukaan.

Sähkön siirtohinta

Sähkön siirtohinta on siis maksu jonka maksat siitä että energiaa tuottava yhtiö (sähköyhtiö) siirtää sähkön verkkoyhtiön esimerkiksi Caruna sähköverkossa sinulle, maksat siis teoriassa vuokraa sähkölinjasta. Siirtohinta on olemassa myös sähköverkon varmennuksen vuoksi, eli maksamme siirrosta jotta sähköverkko toimisi varmuudella, tämä on hyvä muistaa koska aikaisemmin oli sanonta ”Vilkku Oy” jolloin siis sähköt vilkkuivat pienelläkin tuulella, nykyään sähköt eivät enään vilku ja se on syy miksi maksamme korkeampaa siirtohintaa.

Verkkoyhtiö

Kuten yllä puhuttiin sähkön siirtohinnasta niin verkkoyhtiö on siis se yhtiö minkä kautta sähkö toimitetaan sinulle. Verkkoyhtiö pitää taas huolen siitä että sähköverkko on toiminta varma ja hoitaa esimerkiksi ylläpitokustannukset, myrskytuhojen korjaukset ja muuta sähköverkkoon vaikuttavat asiat. Verkkoyhtiö on aina paikallinen ja eri alueilla on eri verkkoyhtiöt.

Sähköyhtiö

Sähköyhtiö on siis yritys joka tuottaa sähköä myytäväksi sähköverkkoon jota hallitsee siis verkkoyhtiö. Sähköyhtiön kautta voit kilpailuttaa oman sähkösopimuksesi ja vaikuttaa sähkön hintaan.